O sajtu

Sve o Androidima na jednom mestu! www.androidrevija.com

Android je operativni sistem za mobilne telefone i mobilne uređaje koji koristi Linux kernel, ali teško može proći kao klasična distribucija Linuxa jer ne sadrži glibcstack pa je tako nekompatibilan sa većinom softvera za GNU/Linux.

Google je začetnik i glavni pokretač razvoja Androida, ali barem načelno za razvoj Androida je zadužen Open Handset Alliance.

Androidov kod je potpuno otvoren od 2008. godine. Objavljen je pod Apache licencom. Ali zanimljivo je da iako je Android slobodan softver, SDK (en. software development kit, softver za izradu aplikacija za ovaj OS) nije u potpunosti otvoren.

Uređaji koji dolaze sa Androidom takođe su zaključani od strane proizvođača, a proces njihovog otključavanja zove se rootovanje.

Istorijat

Projekat je započet 2005 godine, kada je Google je kupio malu kompaniju naziva Android Inc. Tada se nije puno znalo o toj kompaniji, osim da razvija softver za mobilne telefone. Sledeće godine su obeležile glasine da se Google pokušava ubaciti na tržište mobilnih aplikacija. Glasine su potvrđene 2007. godine kada je Android službeno predstavljen. Predstavljen je zajedno sa novom alijansom  Open Handset Alliance.

Specifikacije i mogućnosti

Operativni sistem podržava sve što je potrebno mobilnim uređajima. Osim osnovnih funkcija SMS, MMS, telefoniranja, bluetootha, podržano je i WiFi povezivanje, brojni audio/video standardi, videotelefonija, touchscreen, 3D akceleracija, akcelerometri, magnetometri, te multitouch.

Play Store

Zanimljivost ovog operativnog sistema je i Google Play Store (bivši Android Market).

Play Store je online katalog mobilnih aplikacija. Zamišljen je kao servis sa kojeg možete skinuti i na mobilni uređaj instalirati aplikacije za ovaj OS. To možete uraditi pomoću mobilnih uređaja, ali i pomoću kućnog računara.

U Play Storeu možete naći besplatne programe, a od 2009. godine tu se nalaze i komercijalne aplikacije. U pojedinim državama moguće je preuzimati i filmove, serije i muziku, pa čak i uređaje koje pogoni Android.

Mnogo uređaja stiže sa predinstaliranim Androidom, a prvi takav telefon je bio HTC Dream/HTC Sapphire, poznat je i kao T-Mobile G1. Predstavljen je oktobru 2008. godine.

Android na računarima

Premda je Android razvijen za mobilne uređaje, uspešno je portovan i na računare.

Najpopularniji takav port je [Android x86]

Ali, sa obzirom da Google je izdao Chrome OS koji je predviđen za računare, zaustavljeni su mnogi projekti računara pogonjenih Androidom.

Kontakt

Goran Aničić
+381 63 1065952
[email protected]

Leave a Comment